Faalangst-reductie training

– Zeker in Balans®

Als gecertificeerd faalangstreductietrainer kan ik je helpen wanneer je belemmerd wordt door faalangst. Of het nou tijdens sportprestaties is, toetsen en examens op school, het geven van een presentatie of voorstelling, samen gaan we kijken hoe jij van deze belemmering af komt!

Faalangst

Angst is een natuurlijke reactie die iedereen wel eens heeft. Het is volkomen normaal om in bepaalde moeilijke of spannende situaties je wat zenuwachtig, gespannen te voelen. Vaak moet je in zo’n situatie een prestatie (of presentatie ) neerzetten waarbij ook nog eens mensen kijken en je beoordelen. Dit hoeft niet alleen cognitief te zijn, maar kan ook een sportieve of sociale situatie zijn. De spanning die je voelt helpt je om wat meer gefocust te zijn en geeft zo net wat meer motivatie om de taak goed te volbrengen.

Angst is dus een hele nuttige emotie, niet alleen om op tijd weg te rennen als er een beer op de weg staat maar ook om op je best een prestatie aan te gaan. Alleen, wanneer je angst om te falen je in de weg gaat zitten, is deze niet meer nuttig. Het kan ervoor zorgen dat je al je geleerde werk niet meer weet, je lichaam niet meer weet hoe het de wedstrijd moet winnen of je mond niet meer weet hoe je een praatje moet houden. Wanneer angst je belemmerd om goed te presteren, spreken we van faalangst

Wat voel je als je faalangst hebt?
Er kan een hoop gebeuren in je lichaam, hieronder vind je de meest gehoorde symptomen:

Transpireren
Snelle hartslag en ademhaling
Blokkeren (geestelijk en/of lichamelijk)
Trillen en blozen
Bewegelijkheid
Vaker naar het toilet moeten
Buikpijn
Ouders kunnen hun kind ‘verlegen’ vinden

Wees gerust, je bent zeker niet alleen, het komt vaker voor dan je denkt: 1 op de 10 kinderen/jongeren lijden aan faalangst. Het is helemaal niet gek of raar!

Denk je dat jij faalangst hebt? Of denk je als ouder/school/sportclub dat je kind / een kind faalangst heeft? Dan is het goed hier iets aan te doen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. De faalangst-reductie training – Zeker in Balans® kan individueel en in groepjes (max 6) gegeven worden.  

Scroll naar boven